Bamboe vloer

Wat… bamboe op de vloer? Het moet niet gekker worden en toch wordt het veel toegepast. Is dat niet zielig voor Xing-Ya en Wu-Wen uit Ouwehands dierenpark en die andere 1800 panda beren? Nee, wist je dat er meer dan 1500 soorten bamboe zijn? Dus keuze genoeg.

Het kleuren scala voor de bamboe vloer is niet echt groot want er wordt maar één bamboe soort voor gebruikt. En twee kleuren; te weten naturel, kenmerkend aan de wit/gele uitstraling en de caramel die licht tot donker bruin van kleur is en zijn kleur verkrijgt door een speciaal proces. En dan heb je ook nog de density variant die heel donker bruin is van kleur. Een Bamboevloer is een ecologisch verantwoorde vloer. Maar meer info zie je op deze pagina

Aanbeveling

Nu was ik onlangs bezig op een project in Amsterdam en heb ik weer kennis gemaakt met bamboe parket. Deze klus had ik gekregen via een schildersbedrijf uit ‘t Gooi omdat de klant een goede parketteur zocht noemde de huisschilder mijn naam . Overigens altijd leuk als een opdracht via via binnenkomt, dat is een teken dat je goed vakwerk aflevert.

Het aanhelen van de bamboe vloer

Maargoed…Ik moest een stuk bamboe parket aanhelen / aanleggen in de keuken waar voorheen tegels lagen op deze plek. Als je de tegels eruit haalt dan ontstaat er een soort van open plek in de vloer. Deze plek moest opgevuld worden met bamboe parket. Tijdens mijn inspectie heb ik gekeken welk type bamboe parket het betrof. Het was een prefab-systeem. Mede door oplettendheid van de klant die mij een Whats-app stuurde met de type aanduiding en de product-code van een geopende doos die hij had gevonden in zijn bergruimte, kon ik snel achterhalen welk type het was. Gelijk mijn leverancier gebeld van Moso Bamboo. Pffhoei… dat is al oud zei hij, ik ga even kijken wat ik nog heb liggen voor je, want dat wordt namelijk niet meer gemaakt meldde hij mij. Ik bel je de volgende dag terug…. Zo was dat even een goed nieuws gesprek? Maar niet heus. En ja hoor…tring tring, de telefoon, nou brand maar los dacht ik. Ik heb nog negen m2 voor je liggen. Nou dan is het mijn geluksdag want ik heb maar acht m2 nodig voor het aanhelen van de vloer. Stuur maar op voordat er toevallig nog iemand de boel opkoopt 😉 .

Ik kon de klant ook het verhaal vertellen en die was blij te horen dat het materiaal nog te verkrijgen was en de vloer met hetzelfde materiaal aangeheeld kon worden

Enfin, op de dag van aanvang kon ik met mijn zeldzame verkregen partij bamboe parket aan de slag. Eerst de vloer uittanden voor het aanhelen want anders krijg je een rare rechte naad in de vloer en het moet natuurlijk zo mooi worden dat je er niets van ziet. Gelukkig is dit iets wat ik vaker doe dus heb daar geen moeite mee. Omdat het een anhydriet ondervloer betrof eerst de boel aangeschuurd en een primer laag aangebracht. Anhydriet is een gips gebonden ondervloer dus daar hecht weinig op, en daarom moet dit voorbehandeld worden. Daarna de stroken gecontroleerd op de passing zodat de mes en groef soepel verloopt en daarna alles in lijmen en het aanhelen kan beginnen.

Het schuren en afwerken

De dag erop ben ik de gehele vloer gaan schuren. Het is altijd lekker om een bamboevloer te schuren omdat het zo lekker hard is. Tussentijds wordt de vloer ook nog gevoegd om kleine naden en kieren weg te werken. Dit doe ik met een voegmiddel. Ik hoor vaak tijdens deze werkzaamheden “ooohh das gewoon gupa” . Klopt het heeft er wat van weg, alleen maak ik dat zelf met het stof wat weer van de vloer afkomt. Voor de vloer afwerking is gekozen voor lak. En dan wel voor de oersterke 2 componenten lak van Loba omdat de klant een vloer met weinig onderhoud wilde. Ik breng daar altijd 3 lagen van aan op de vloer. Uiteraard de klant wel gewezen op die actie die ik heb op de website. ;-).

Ja en als de vloer weer in de lak staat dan zie je toch wel weer het verschil. Echt weer als nieuw zeg ik altijd weer!

Een paar dagen later belde de klant mij op om te vertellen hoe mooi ze het eindresultaat vonden. Ja… en dan verschijnt er toch weer een smile op mijn gezicht. Weer een tevreden klant.