Gerookte parketvloer schuren

Gerookte parketvloeren waren jaren geleden een trend en wordt af en toe nog steeds toegepast. Het roken van vooral eiken vloeren gebeurt met ammoniak dampen. Lees mijn eerdere blog over dit onderwerp. En hierdoor wordt bij eiken vloeren een donkere tint verkregen in het eikenhout. Met oliën wordt de vloer warm en donker van kleur. En als je een witte olie op een gerookte vloer aanbrengt krijg je ook een mooi sprekende uitstraling.

Gaat dit er ook weer vanaf?

Het ligt eraan of de bewerking eraf gaat. Dit is afhankelijk hoe lang de planken in het proces hebben gezeten. Als het maar 2 uur in de rookkamer of vertrek heeft gestaan zal dit niet zo diep erin getrokken zijn als dat dit een nacht in de rookkamer of vertrek heeft gestaan. Bij een korte inwerktijd zal het wel makkelijker weggaan maar bij een lange inwerktijd, tja dan wordt het lastig.

Ja…en nu?

Ja en nu! Als de ammoniak dampen dus wel langdurig hun werk hebben gedaan dan ben je min of meer het haasje. Dan is het goed om te weten dat de vloer deels zijn gerookte uitstraling behoudt. Op sommige plaatsen zal het weggaan en komt een mooie blanke plankenvloer tevoorschijn maar op de meeste plaatsen zal dit zich toch anders gaan manifesteren. Meer in de vorm van een vlekkerig beeld in de planken (zie foto)

gerookte vloer schuren
Het resultaat als een gerookte vloer geschuurd gaat worden

Op de foto, in dit geval een verouderde vloer, is goed te zien in het midden dat je een vleug licht eiken hout ziet. De vloer krijgt echt een bonte uitstraling. Als je dit zou gaan afwerken krijg je een heel vlekkerig beeld in de vloer en bont van kleur.

Nu denk ik graag in oplossingen. En wat er dan gedaan kan worden is het toepassen van een bruine olie, zo vallen de relatief wittere vlekken in het hout minder op. In dit geval heb ik de Loba Impactoil toegepast in de kleur Antique Oak. Dit is een zeer slijtvaste en vlekbestendige 2-componenten olie.

Wat ook een oplossing kan zijn is de vloer voorbehandelen met een reactieve vloeistof zodat de vloer weer geheel zijn gerookte uitstraling terug krijgt. Want roken met ammoniak is tegenwoordig verboden, mocht je denken waarom? Draai de dop eens van een fles ammoniak af ruik eraan en je weet het weer.

Heb je ook een gerookte vloer…

En wil je hier een goede oplossing voor? Je kunt mij altijd bereiken via mail of tijdens werkdagen bellen. Dan kunnen we kijken of we een mooie kleur voor jouw gerookte vloer kunnen vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.