Hoe vaak kan een vloer geschuurd worden?

Is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Dit hangt allemaal af van het type vloer en vooral de dikte van de parketvloer. Er zijn diverse soorten opbouw van een vloer.

Hieronder staan de 3 meest toegepaste vloeren.

  • Lamel parket of multiplanken
  • Traditioneel parket
  • Massief parket of planken van 15 tot 22mm

Ik praat hier over de schuurbeurten interval voor het opnieuw kaal schuren van de vloer tot het fijn schuren en afwerken van de vloer.

Lamel parket of multiplanken

Lamelparket is een systeem wat meestal is opgebouwd uit een drager van vuren hout, en met mes en groef verlegd is. De toplaag van hout is meestal 3 tot 4mm dik en kan afgewerkt zijn met een lak of olie vanuit de fabriek.

Deze toplaag kun je maar 1 keer schuren, dat wil zeggen; De oude laag eraf en dan weer fijn afschuren en afwerken. Als je een lamelparketvloer vaker schuurt kan het gebeuren dat de toplaag gaat los laten omdat het hout dunner wordt en de spanning op de oude lijm laag toeneemt. Dit heet delamineren.

Voor de multiplank geldt eigenlijk precies hetzelfde, echter kan het soms het geval zijn dat deze een toplaag van 6mm heeft maar meestal is dit 4mm. Als de toplaag 6mm is dan kun je deze vloer ook nog wel 3 maal schuren.

Traditioneel parket

Traditioneel parket ook wel het tapissysteem is een gelijmd en gespijkerd systeem op een ondervloer van spaanplaat of multiplex. Deze vloer zijn meestal 6 en 9mm dik. Deze vloeren kun 3 maal laten schuren bij 6mm en 4 maal bij 9mm.

Echter kunnen bij de eerste schuurbeurt al spijkertjes aan het het oppervlak tevoorschijn komen welke weer weg gewerkt moeten en dat geldt ook voor de 2e schuurbeurt maar dan kunnen er nog meer aan het oppervlak verschijnen. Maar na 3 schuurbeurten moet je toch wel aan vervanging denken. Maar dan heb je toch al 40 jaar plezier aan je vloer gehad. 😉

Massief parket

En dan nu de massieve parket vloer van circa 15 tot 22mm. Persoonlijk vindt ik dit deels misleidend. Ik zal uitleggen waarom.

Bij een massieve houtenvloer denk je vaak dat je deze nooit meer verslijt. Leuk, je koopt een extra dikke vloer en veel hout.

Stel je hebt een plank van 20mm dik en je deelt deze door 3 dan hou je 6.6mm over. Dus de onderlaag van de plank, de mes en groef en de toplaag, drie delen dus. En op een gegeven moment komt de mes en groef verbinding tevoorschijn.

Oke je hebt een wat dikkere toplaag als bij de traditionele parketvloeren, maar de mensen krijgen wel het idee van een super dikke onverslijtbare vloer welke generaties lang meegaat wat eigenlijk relatief is.

Dus bij een 20mm ”dikke” vloer zou je uit kunnen gaan van 3 tot 5 schuurbeurten tot de vloer echt op is.

Hoop dat je met het lezen van deze blog een beeld hebt gekregen over hoe vaak je vloer een vloer kunt schuren. Voor vragen kun je altijd mailen of bellen tijdens werkdagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.