Houten vloer in de olie

Olie op de vloer

In deze blog behandel ik de vloer afwerking met olie. Dit is een afwerking die veel wordt toegepast op de houtenvloer.

Waarom olie?

Vloerolie geeft een mat uiterlijk aan de vloer en verduurzaamt het hout. Eigenlijk is de term ‘impregneer olie’ eerder van toepassing, want de olie trekt echt diep in het hout. Dit geldt alleen bij goede verwerking. Het houdt in dat deze minimaal een kwartier moet intrekken na het aanbrengen. Daardoor wordt het hout geimpregneerd, dus ook vuil en vocht afstotend.

Men vindt het fijn om op puur hout te lopen en dat effect creëer je met olie. De vloer geeft een mat tot halfmatte uitstraling aan de vloer.

Welke soorten olie zijn er?

Vroeger waren er veelal oxaan oliën, dus chemisch. Tegenwoordig zijn het lijnzaad oliën en plantaardige oliën. De olie is vaak in één en twee component variant verkrijgbaar.

De één component variant heeft vaak een langere uithardingstijd tot wel 20 dagen in sommige gevallen, waar de twee componenten variant vaak 7 dagen compleet is uitgehard. De droogtijd voor beide oliën zijn vaak 24 uur.

“Ehm… wacht even… 20 tot 7 dagen, 24 uur?” Die 20 en 7 dagen zijn uithardingstijden die voor de olie staan. Een chemisch proces waar jezelf weinig van merkt. Dus in die periode voorzichtig met vocht . En de vloer is vaak begaanbaar na 24 uur. Waarbij kleur oliën soms een langere droogtijd hebben.

Kleuren

Vloeren kunnen ook afgewerkt worden met een kleur. Alle merken hebben een heel palet aan kleuren. Enkele merken waar ik zelf mee werk zijn; Royl (Nederlands product) en Loba (Duits merk). Eiken hout is hier het best voor geschikt en komen de kleuren het beste tot hun recht. Overige houtsoorten kunnen ook gekleurd worden maar kunnen anders uitpakken. Het is dan altijd raadzaam om een test vlak op de vloer te doen en de kleurolie aan te brengen om te zien hoe dit eruit gaat zien.

Vaak kan er voor het oliën ook nog een voorbehandeling ondergaan worden zoals een beits of reactieve bewerking zoals bijvoorbeeld roken van de vloer.

Onderhoud van de vloer

Het onderhoud van deze afwerking is minimaal 2 keer per jaar onderhoudsolie aanbrengen. En je mag de vloer ook gewoon vochtig afnemen om de vloer schoon te houden. Sommige olie merken adviseren zepen en andere merken adviseren een neutrale reiniger. Gebruik absoluut geen allesreinigers als schoonmaak middel voor je vloer!

Voor en nadelen van olie

Uiteraard hebben oliën ook voor en nadelen. Hieronder staan deze vermeld.

De voordelen van olie zijn:

►Een mooi mat uiterlijk aan de vloer

►Krassen zijn makkelijker weg te werken

►Vele kleuren

De nadelen van olie zijn:

►Iets minder slijtvast

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stuur mij gerust een mail.