Jatoba vloer schuren en lakken

Jatoba is een exotische houtsoort en groeit in midden en zuid Amerika. Van deze vloeren zijn er heel wat in Nederland gelegd. Een heel harde houtsoort. Kenmerkend is zijn rood/ bruine uiterlijk.

Ik ben door de klanten benaderd om hun vloer te schuren en tevens de trap. Echter is de trap van Merbau en dat is weer een houtsoort uit zuid-oost Azië.

Warme uitstraling

Meestal als de vloer wordt afgelakt krijgt deze een lichte uitstraling, maar dat is op Jatoba een beetje zonde. Dat vonden de klanten ook in deze blog.

”Wij houden daar wel van en het mag best wat donkerder op de vloer.” In de oude situatie was de vloer erg schraal geworden. En die moest weer met liefde en zorg opgeknapt worden.

Nadat de vellingkanten uitgefreesd waren ben ik helemaal los gegaan met het schuren van de vloer. Heerlijk schuren zo’n harde houtsoort. Nadat de vloer helemaal geschuurd was heeft de vloer een speciale behandeling gekregen waardoor de vloer zijn donkere gloed zoals die ooit was, terug kreeg.

Warme gloed maar geen glans

Veel van mensen denken aan lakken op een houtenvloer aan de glanslaag die het achterlaat. Maar dat is verleden tijd. Bij mij is voor ieder wat wils. De volgende glansgraden zijn bij mij verkrijgbaar; glans, halfmat, mat, extra mat en extreem mat. Niet meer keuze? Mooi hè?

In dit geval wilde de klant een extra matte laklaag. ”U vraagt wij draaien” denk ik dan. En dan is er ook nog eens gekozen voor de extreem slijtvaste lak van Loba.

De vloer is weer helemaal als nieuw geworden en kan er weer voor jaren tegen aan.

De trap schuren

Het volgende project in hetzelfde huis. De Merbau trap. Merbau is uiteraard een andere houtsoort als Jatoba maar ook hard en weer een heel andere uitstraling, een echte rode/donkerbruine houtsoort. Mensen verwarren het vaak met Meranti maar een kenner ziet het wel.

De gehele trap moest geschuurd worden dus ook de trapbomen, spil en stootborden. Eigenlijk ook een traprenovatie maar dan anders. Een pittige klus maar dat is goed voor de mens en heb hier geen hekel aan. Al die hoekjes en gaatjes die allemaal geschuurd moeten worden. Ook veel hand schuurwerk en zo heb ik mijn work-out ook weer gehad. 😉

De trap heeft dezelfde afwerking als de vloer gekregen. Dus ook weer de warme gloed van het Merbau naar voren laten komen.

Alles weer een mooi als nieuw, en zeer tevreden klanten.

Wat een mooi werk heb ik toch!!!

2 thoughts on “Jatoba vloer schuren en lakken

 1. Heb een Jatoba vloer, maar het is hopeloos!
  Alles geprobeerd om 1 kleur te lakken, zelfs kleurlalken geven niet de gewenste kleur. Weet niet meer wat te doen.
  Peter

  1. Hoi Peter,
   Erg spijtig dat de Jatoba vloer niet het gewenste resultaat geeft hoe je het ook behandeld. Mijn vraag is; wat wil je met de vloer voor resultaat bereiken? Wil je de vloer licht of donkerder hebben?
   Jatoba vloeren worden nooit echt mooier met een kleurlaag echter wel als je donkerder gaat van grijs, bruin of naar zwart.
   Wat je ook kunt doen is het kleuren achterwege te laten. Dus lakken. Wil je de vloer lichter hebben? Neem dan enkel de water gebaseerde hierdoor wordt de vloer wat bleker in uitstraling. Wil je de vloer een warme uitstraling geven, dus ook automatisch donkerder, overweeg dan een de olie gemodificeerde grondlak in combinatie met water gedragen lak. Wordt de vloer diep rood van kleur. Kijk eens op de site van Loba.
   Hoop je hiermee op weg te hebben geholpen.
   Groet,

   Dennis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.