Kambala parketvloer

De aanvraag

Dit project heb ik via de website door het formulier binnen gekregen. De klanten hadden een woning gekocht in Nederland. Nou eh… Dennis, dat is toch niet zo gek hoor ik je denken. Nee dat klopt, maar deze mensen zijn vanuit Duitsland weer terug naar Nederland gekomen. Toen ik de huidige adres gegevens zag in Duitsland zat ik ook wel even te kijken. In het mooie Duitsland hebben ze toch ook wel vakmensen? Maar na telefonisch contact werd het me duidelijk dat de klanten naar Nederland terug ging emigreren. Alhoewel een uitdaging in Duitsland mij ook wel leuk leek 😉

Een prijsopgave

Het eerste wat ik doe als ik een formulier binnen krijg is nog meer informatie inwinnen indien dit van toepassing is en mail de klant dan een prijsopgave. Wist je dat ik dit binnen 1 werkdag doe? Dat klonk goed denk ik want de klant wilde met mij verder.

Uitdaging

Nu alles zo goed als in kannen en kruiken is wil ik het werk toch zelf ook wel eens zien. Er is aangegeven dat er reparatie werkzaamheden gedaan moeten worden, dus dan wil ik wel graag de vloer sowieso zien voordat ik begin. Bij een reparatie moeten de maten van de strookjes die vervangen moeten worden exact opgemeten worden, dus secuur meten is een vereiste.

Gezien het feit dat de klant niet echt om de hoek woont moet een datum gepland worden waar zoveel mogelijk vakmensen langskomen zoals ook een aannemer, de schilder en natuurlijk ook de parketteur. De mensen hadden ook een styliste in de arm genomen.

De vloer

Ik trof een Kambala visgraat parketvloer aan die heel veel losse strookjes had, ook wel friesen genaamd. Deze moeten vakkundig uitgehakt worden en vervangen voor nieuwe. Je zou zeggen dat je deze makkelijk eruit kan ‘wippen’, en een weer beetje lijm eronder, en klaar is Kees. Maar je hebt er toch echt een scherpe beitel bij nodig en krijg je het strookje er ook niet zonder beschadigen uit ‘gewipt’. Omdat er nog meubelen tijdens het bezichtigen en opmeten van de vloer in de kamer stonden heb ik de klant vermeld dat ik het globaal meet en 3 m² extra friesen bestel. Deze liggen nooit op voorraad dus is het handig om genoeg te bestellen, en dat was maar goed ook maar daar kom ik later in mijn blog op terug.

Kambala kleuren?

Ik raad dit vaak af. En zeker om de vloer lichter te krijgen. Wat wel zou kunnen is de vloer donkerder te maken dat kan bijvoorbeeld met donker grijs of zwart. De klant vroeg aan mij of kleuren mogelijk was en om te laten zien wat het resultaat wordt met diverse donkere en lichte kleuren heb ik een vlak in de vloer voor aanvang kaal geschuurd en weer opgedeeld in vlakken en daar diverse kleuren opgezet. (zie foto)

kambala kleuren
Kleur opzetten (om misverstanden te voorkomen links en rechts onder zit geen afwerking op.)

Aan de slag

Nadat mijn offerte was goed gekeurd ben ik de materialen gaan bestellen zoals ik dat altijd doe.  De klant had alles goed voorbereid wat de planning betreft en tijdspanne. De schilder was de week voordat ik begon alvast beneden begonnen met het spuiten en schilderen zodat ik een week later beneden aan de slag kon en de schilder naar boven kon om de boel te spuiten en te schilderen. Voor de schilder de omgekeerde werk volgorde maar hij was zo flexibel dat dit geen probleem was. Ik ben vol goede moed begonnen met uithakken van de friesen en het was maar goed dat ik de 3 m² extra had besteld want achteraf had ik nog maar circa 0.75 m² over van de 3 m². Toen ik met het hakken begon merkte ik al dat de vloer al een keer of 4 geschuurd was in het verleden. Daar kwam ik achter omdat de friesen 4 tot 6 mm uitstaken boven de vloer. De friesen hadden zelf een dikte van 10 mm dus we hadden nog wat vlees over om te schuren. De volgende dag als de lijm droog is zal ik eerst de friesen eerst een beetje op dikte schaven.

parket repareren
Strookjes uithakken

Schaven en schuren

De volgende dag eerste begonnen met het op dikte schaven van de friesen want als ik dat niet zou doen dan zou mijn schuurmateriaal verbranden. Ik hou van efficiënt werken en niet van ‘aan lummelen’ dus vandaar eerst schaven. Nadat ik alle circa 150 friesen had geschaafd  ben ik begonnen met het schuren van de parketvloer. Het wordt al een heel ander gezicht, een egale vloer. Tussen de schuurbeurten door voeg ik de vloer ook nog eens. Het voegen doe ik om de gaatjes en kiertjes te dichten. En schuur de vloer nog eens met heel fijn schuurmateriaal af. De klant kwam tussendoor ook een blik werpen op die dag en die vond de vloer al heel mooi worden.

reparatie schuren
Schaven en schuren

De witte lijst om het schilderij

Ja ja daar is hij weer. Zoals ik het altijd noem, de lijst om het schilderij. De plinten bedoel ik hiermee. Er is gekozen voor een kleine MDF plint van het type New-York in mijn plinten collectie. Dat is een rechte plint met de maat 70×12 mm. In de RAL-kleur 9010 afgelakt aangeleverd. Ik heb de plinten er ook opgezet en aan de bovenkant afgekit.

De afwerking

Doordat het kleuren niet zo’n succes was is er voor gekozen om de parketvloer af te werken in een transparante olie. Ik hier de olie van Loba Impact oil toegepast. De vloer krijgt hierdoor zijn warme uitstraling terug zoals eigenlijk bij Kambala hoort. De klant was benieuwd hoe het eindresultaat was geworden dus ben ik de beroerdste niet en heb ik de klant foto’s gestuurd via Whats-app.

Het is weer een plaatje geworden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *