Merbau vloer schuren en lakken

Een mooie warme vloer

Merbau is een houtsoort die niet uit Europa komt maar over het algemeen uit zuidoost Aziƫ. Deze houtsoort is herkenbaar aan zijn bruinrode kleur.

Deze houtsoort is ook geschikt voor vloeren. Na het afwerken is de vloer altijd mooi warm van kleur met zijn bruinrode gloed. Wat na jaren kan verkleuren naar bordeaux rood.

Wat is nou de juiste afwerking?

Merbau kan op diverse manieren afgewerkt worden. In de vloeren branche is dit vaak olie of lak.

Maar wat is nou de mooiste afwerking van de twee methodes? Dat is vaak een kwestie van smaak.

Nu moet je niet aan bling bling denken

Wil je nou echt op het hout lopen en de vindt je een matte uitstraling mooi aan de vloer dan zou je kunnen kiezen voor een olie afwerking. Deze afwerking vraagt ook iets meer onderhoud met olie. De vloer moet gevoed blijven anders wordt deze schraal en krijgt vuil de kans om in het hout te kruipen.

Een andere optie is lakken. Deze heeft persoonlijk mijn voorkeur. Net als de olie krijgt de vloer ook zijn kleur verdieping maar dan met iets meer glans en geeft een soort van klasse gevoel. Nu moet je niet aan bling bling denken want het kan naast glans ook in mat of extra mat gelakt worden.

Vroeger en nu

Vroeger waren Merbau vloeren heel populair, het straalde klasse uit. De vloeren werden dan afgewerkt met impregneer middel in combinatie met was of met lak. Beide manieren van afwerken stonken altijd heel erg waren bovenal erg giftig door de oplosmiddelen, maar gaven wel de mooie sjieke uitstraling aan een vloer.

Heel wat jaren geleden is daar verandering in gekomen, het oplosmiddel vrij werken. Ik ben blij dat ik daarmee vanaf het begin af aan mee heb leren werken. Met vallen en opstaan leer je er je draai te vinden in deze vernieuwing. Maar vroeger was dit niet altijd een verbetering maar dat is tegenwoordig heel anders en zijn de oplossingen zelfs beter als de ouderwetse methode. En ik ken de do’s and don’t’s van de oplosmiddelvrije producten

Erg flets dus… en weg warme uitstraling.

In het begin van de oplosmiddelvrije lakken was het probleem dat de lak verbleekte. Dat is met een Eiken, Beuken of Maple , allen lichte houtsoorten dus nooit zo erg. Men vindt dit wel mooi. Maar bij exoten, waar Merbau onder valt zag dit er na verloop van tijd niet mooi uit. Erg flets dus… en weg warme uitstraling.

Door de jaren heen zijn de lakken sterk verbetert. De lakken verbleken nog wel iets wat nog steeds erg mooi is op lichte houtsoorten. Maar voor kleurverdieping is daar ook een oplossing voor. En dat komt met name tot zijn recht bij exoten zoals Merbau, Jatoba en Afzelia. Deze vloeren worden dan voor behandeld met een overlakbare olie welke na droging weer met water gedragen lak afgelakt kan worden. Hierdoor krijgt de vloer zijn warme sjieke uitstraling weer terug. En bovendien ook slijtvast!!!

Dus wil je je tropische hardhouten vloer weer mooi hebben dan heb ik de oplossing voor je.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Mail mij gerust.