Parket restauratie

Parket restauratie

Ik had de eer om een parket restauratie te mogen uitvoeren in een monumentaal pand in Nijmegen. Ik ben bij de familie zo onderhand de huis parketteur geworden. Dus als er iets met parketvloeren gedaan moet worden word ik gebeld.

Het betrof een oude eiken visgraat parketvloer met mooie sluitranden. Iets waar het hart van iedere echte parketteur sneller van gaat kloppen.

Een jaar geleden

Een jaar geleden werd ik benaderd voor deze opdracht. Uiteraard kom ik altijd eerst kijken naar de klus, vooral omdat er reparatie werkzaamheden aan de vloer gedaan moeten worden. Dit soort werkzaamheden vereisen toch enige expertise, er moet materiaal besteld worden wat precies past op de huidige situatie. Dus de lengte breedte en dikte van het materiaal zijn cruciaal.

Eénmaal op het adres aangekomen sta ik voor een mooi vrijstaand statig pand. Word verwelkomt en we lopen door de hal. In de woonkamers op de begane grond liggen mooie Eiken visgraat parketvloeren met band, biezen en sluitranden. De vloeren zijn erg oud, zeg maar gerust historisch. Ik merk dat gelijk, want als ik over de vloer loop voel ik strookjes bewegen en kraken onder mijn voeten.

Wensen van de klant

De klant geeft aan wat de wensen zijn, namelijk hier en daar wat reparatie werkzaamheden omdat de vloer wel op zijn donder heeft gehad in de loop der jaren door het ontbreken van stukjes parket en de Wengé biezen die kapot zijn gegaan of ontbreken. Een doorloop van de voor,-naar de achterkamer moet aangeheeld worden en een kast door leggen met parket.

Op de eerste etage stuit ik op een grotere uitdaging. Een vloer die nog nooit geschuurd is geweest, ieder geval niet met een degelijke schuurmachine, en afgewerkt met was. Wat vroeger heel normaal was. (grappige zinspeling trouwens). Vloer zag er in mijn ogen nog ongeschuurd uit. De klant vraagt mij of hier nog iets van de te maken valt. Op wat losse stroken na beantwoord ik de vraag positief.

Hergebruiken van parket

Ook wordt er gevraagd of ik ook een stuk parketvloer kan hergebruiken in een ander vertrek. Normaal gesproken sta ik niet te popelen om dit soort vragen, want traditioneel parket is normaal gesproken niet te hergebruiken. In eerste instantie zeg ik dus nee! Dus blijft alleen de slaapkamer over om te schuren. En raad aan om de hal te voorzien van een nieuwe vloer. Dit word voorlopig op een zijspoor gezet.

Ik heb aan de hand van de gegevens de offerte opgemaakt en deze is ook goed gekeurd.

Een paar maanden later zouden de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Een jaar later

De werkzaamheden zoals je aan de titel ziet zijn wat uitgelopen door asbest en de daarop volgende bouwstop. Mijn werkzaamheden aan de parketvloer kunnen beginnen. Er wordt begonnen op de eerste verdieping. Er moet een klein stukje gerepareerd worden in de slaapkamer en uit een andere kamer is de parketvloer eruit gehaald en tot mijn verbazing is dat nog goed gegaan ook. Weinig tot geen lijmresten en kapotte stroken. De klant had zelf de vloer zeer zorgvuldig eruit gehaald en de spijkers verwijderd. Netjes hoor! Of ik met die stroken de visgraat vloer kon door leggen in de wasruimte. Los van het hoogte verschil, wat ik heb opgevangen met een dorpel, is dat geen probleem.

Nadat alle reparatie werkzaamheden zijn uitgevoerd op de eerste verdieping is de vloer nagelopen op losse strookjes  door deze na te spijkeren en extreem losse stroken zijn eruit gepeuterd en weer met lijm vast gemaakt, kon er begonnen worden met het schuren van de vloer.

Vlak schuren van de vloer

Zoals eerder vermeldt was de vloer nog niet eerder geschuurd. Doordat de vloer kaal wordt geschuurd komen er ook andere verschijnselen naar boven. De vloer heeft ook een sluitrand, dat zijn de staande rand achter de band en bies. Dat werd vroeger heel veel toegepast. Alleen bestaat deze sluitrand uit Eiken en Kersen hout. Die zag ik niet aankomen voordat ik de vloer ging schuren omdat de vloer sterk verkleurd was. Maar was me wel aan het voorstellen dat dat er best mooi uit gaat zien als de vloer in de olie staat.

Bijkleuren

En omdat ik ook nieuw hout heb toegepast op de eerste etage, zoals de dorpel en de oplossing bovenaan de trap, ontstaat daardoor een kleur verschil. Omdat kleuren mijn specialiteit is heb ik de nieuwe eiken delen eerst voor gekleurd.

Gelukkig werd mijn gevoel bevestigd dat dat mooi ging worden met de Loba Impactoil erop. (zie de foto’s onderaan mijn blog)

De woonkamer vloeren

Een maand later was de vloer beneden aan de beurt. Door het uitlopen van andere werkzaamheden in het huis kon ik pas een maand later verder met mijn werk.

De woonkamervloer zag er stukken beter uit dan de vloer boven. Al beter vlak geschuurd, dus dat scheelt al een hoop. Ook hier moesten wat reparatie werkzaamheden uitgevoerd worden. Er moesten wat stroken midden in de vloer vervangen worden biezen en hier en daar een sluitfries.

Maar ook de voorkamer moest met de achterkamer verbonden worden door middel van eiken dwars stroken. Hetzelfde moest ook gebeuren op de plaats waar ooit een kast met een deur in zat, dus het parket door leggen.

De achterkamer was ook voorzien van sluitfriezen met om en om een andere houtsoort. Hier ging het om om en om eiken en maple. Ook leuk!

Naspijkeren en drevelen

Nadat de reparatie werkzaamheden zijn uitgevoerd heb ik de hele vloer nagespijkerd en alle stroken gedreveld. Drevelen is het doorslaan van de spijkers zodat  er geen glimmende kopjes tevoorschijn komen. Ja dat was een hele klus dus. 🙁

Het schuren van de vloer

Ook deze vloer is door mij onder handen genomen. De vloer grof schoon schuren zodat alle oude lagen verwijderd zijn.  En weer na drevelen van de vloer en vervolgens het stoppen van de vloer zodat de gaatjes dicht zijn.

Daarna de vloer weer polijsten zodat deze mooi glad wordt. Voor het oliën de gerepareerde gedeeltes voor gekleurd om het kleur verschil met oud en nieuw hout zo klein mogelijk te maken.

En ook deze vloer ziet er weer mooi uit voordat ik ga oliën. Hierop gaat ook weer dezelfde impregneer olie namelijk; Loba Impactoil transparant.

Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat, en het belangrijkste zelfs… de klant ook!!!