Parket schuren en lakken

Beuken parket schuren en lakken.

In Gouda een Beuken parketvloer stofvrij geschuurd en gelakt. De klant wilde onze extreem slijtvaste lak aangebracht hebben op zijn vloer. Zijn motto is “Als we het doen, doen we het goed”. En daar hou ik van, het is immers voor de lange duur en de vloer moet dan een hoop kunnen hebben. En last but not least 2-componenten lak heeft veel minder onderhoud wat polishen betreft. De extreem slijtvaste lak is een 2-componenten lak van het duitse merk Loba. Duits, dus degelijk en goed!

Vergeeld

De vloer was sterk vergeeld schuren was daarom geen overbodige luxe. In de jaren negentig zijn er duizenden vierkante meters van deze houtsoort gelegd en het gebeurd nu nog steeds alleen in mindere mate. Ik kan mij ieder geval herinneren dat Beuken in die jaren erg hip was. Lichte vloeren waren dat sowieso, net zoals Maple (Amerikaanse esdoorn) Essen en Ivoor (Guatambu)

Grondig schuren

Maargoed, het schuren van deze vloer is grondig aangepakt. Om de vergeling uit de vloer te krijgen moet er eerst goed grof geschuurd worden anders komt deze vergeling weer terug tijdens of na de afwerking, in dit geval de lak. Bij lichte houtsoorten komt het dan ook echt op vakmanschap aan. Niet iedere parketteur is er dol op om een houtsoort als Beuken te schuren mede door de bovenstaande bijkomstigheden.

Als de vloer egaal licht van kleur is en de vergeling eruit is kan er fijn geschuurd worden om daarna de vloer te ontdoen van de minimale rest stof. En kan er daarna gelakt worden.

Afwerken van de vloer

Lakken gebeurd bij ons altijd in 3 lak lagen. Je moet nou eenmaal een goede sterke laag hebben waar je jaren van kunt genieten en niet dat je na een jaar door de lak laag gesleten bent. Dus 3 lak lagen. Er zijn ook 2 laags systemen, ik heb deze lak ook, maar dan moet je echt een AT lak hebben. Deze lak is versterkt met keramische deeltjes. Maar daar kom ik vast in een ander blog op terug.

Voor de laatste lak laag nog de lijst om het schilderij aanbrengen. In dit geval de platte plintjes. Om weer in die trent van “Als we het doen doen we het goed” te blijven. En zo is het toch? Alles netjes alleen die plintjes! Dus die hebben ik ook meegenomen in de werkzaamheden. Gelijk af!

De entree

Is alles netjes, dan kom je binnen bij de voordeur of achterdeur. Ja… is je vloer netjes, zit je tegen zo’n oude versleten mat aan te kijken die tien jaar geleden al overleden was. Zo’n mat is te herkennen aan zijn platgetrapte uiterlijk. Niet goed! Nu heb ik in mijn bus voldoende stalen van Coral schoonloopmatten dus kon ik mijn klant blij maken met een mooie schoonloopmat . En dan natuurlijk gelijk een goede die ik er gelijk op maat in heb gesneden. Helaas kopen nog steeds veel mensen een matje bij de Gammel of een andere bouwmarkt. Een mat is net als een goede lak het is een investering die een hoop centen kost maar die je altijd weer terug verdient door de levensduur.

Je begrijpt natuurlijk wel dat de klant weer helemaal blij is met zijn ‘nieuwe’ vloer.

Wil jij ook van je vergeelde vloer af. Mail gerust of vul het formulier op de website in.