Parket schuren en olie

Een veel voorkomende parketvloer afwerking is vloerolie. Olie geeft de natuurlijke uitstraling van het hout weer en je loopt ook echt op het hout.

De kracht van olie

Olie heeft vaak een impregnerende werking. Daar zit ook de kracht van olie. Het oppervlakte van het hout wordt feitelijk beschermt door de olie die in het hout ‘gedeeltelijk’ getrokken is. Ik werk zelf veel met deze zogenaamde impregneer olie. Het merk wat ik veel gebruik is Loba. Olie heeft als voordeel dat het een matte uitstraling geeft aan de vloer en er geen film op komt in vergelijking met lak en hardwax. Veel mensen verwarren hardwax en olie veel met elkaar. Terwijl het totaal twee verschillende producten zijn. Voorbeelden hiervan zijn Monocoat en Osmo, deze vallen onder de categorie hardwax. Ook is olie in veel kleuren verkrijgbaar. Van licht tot donker. Dit heet kleurolie.

Olie zijn werk laten doen

Impregneer olie moet je ook echt zoals de naam doet vermoeden laten impregneren in het hout. Ik laat dit altijd een half uur tot drie kwartier zijn werk doen. Dan geeft het de vloer zijn volle uitstraling na het bewerken. Het bewerken is dus het in en uitboenen waar ik later op terugkom. Ik krijg vaak te horen van mensen tijdens een gesprek dat ze de olie zat zijn en nu wat anders willen omdat ze geen vlekkerige vloer willen want zo had de vorige parketteur het ook af geleverd. Dan leg ik uit hoe ik te werk ga en hoe mijn voorganger dat heeft gedaan, en dan is in ene alles duidelijk. Precies… de olie zijn impregnerende werk laten doen dus.

Juiste werkwijze

Voordat de vloer in de olie gaat moet deze altijd goed en grondig geschuurd worden zodat alle verontreiniging uit de vloer weg is. Het schuren van een vloer is vakwerk begin er nooit zelf aan, zie mijn eerdere blog dan hoef ik je nu niet met dit pleidooi te vervelen. Oh ja… schuren is vakwerk, ik weet ook precies tot welke korrel grootte ik de vloer mag schuren zodat de olie ook zijn werk kan doen. Want te grof schuren is niet goed en geeft een vreemd ruig beeld maar te fijn is ook niet goed want dat kan glimmende plekken in de vloer veroorzaken en de olie kan zijn werk niet doen op deze manier, omdat bij een te glad geschuurde vloer zo goed als iedere vezel ‘dicht geschuurd’ is. Hierdoor blijft de olie op het hout liggen. Dus daarom is het belangrijk om de vloer tot de juiste korrel grootte af te schuren. Zo heeft het hout ook nog iets te doen na het schuren. 😉 .

Aanbrengen van de olie

Impregneer oliën breng ik veelal met een roller aan want dan breng je genoeg olie aan zodat het hout verzadigd raakt. En na een half uur tot drie kwartier is het hout wel klaar met het opslorpen van de olie en heeft het spreekwoordelijk zijn buik vol. Dan verwijder ik de overtollige olie met een boenpad en vervolgens met een zachte boenpad waardoor de vloer zijn matte glans laag krijgt en mag de vloer 12 tot 24 uur drogen en is deze klaar voor gebruik. Uiteraard onder de goede klimatologische omstandigheden. Dat houd in goede ventilatie en temperatuur.

Met Loba olie heb je een mooie volle en natuurlijke uitstraling van je vloer!