Parketvloer en Monocoat

Parketvloer afgewerkt met Monocoat

Naast lak en olie is er nog een afwerking die veel toegepast wordt, namelijk; Monocoat. Deze afwerking is te vergelijken met hardwax. Nu denken sommige mensen ‘dat is toch het zelfde als olie?’ Dit een misverstand. In deze blog ga ik hier verder op in.

Het verschil

Het verschil tussen Monocoat en olie is dat de Monocoat echt in de bovenste microns van het hout trekt en niet verder het hout in trekt. Waardoor de bovenste laag van het hout beschermt wordt. Bij olie is dit andersom deze trekt echt diep in het hout. Monocoat is ook geschikt voor commercieel gebruik, dus zeer slijtvast. Uiteraard valt of staat dit natuurlijk bij goed onderhoud, net als bij olie en lak vloeren. Bovendien laat Monocoat geen dikke filmlaag achter ondanks dat het in de bovenste laag van het hout trekt. En het mooie is, het wordt in één laag aangebracht. Vandaar de typische naam.

Ruime keuze

Dit product heeft ook een ruim assortiment aan kleuren, wel 40! Daarnaast kun je hiermee ook nog uit de voeten met voor kleuringen zoals beitsen en reactieve beitsen. Dit laatste is echter alleen geschikt voor eiken vloeren omdat die door de tannines beter reageren op de vloeistof. Dit is te zien in een eerder blog van mij. Dus met kleuren zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar uiteraard kun je ook kiezen voor de transparante variant die luistert naar de naam Pure.

Het onderhoud

Het onderhoud is simpel. De vloer moet onderhouden worden met zeep van Monocoat. Daarnaast moet de vloer ook 1 á 2 maal per jaar met onderhoudsolie onderhouden worden. Daarnaast kan de vloer ook plaatselijk bijgewerkt worden. Als je dit doet geldt altijd; doe dit zeer dun!

De voordelen en nadelen

De voordelen van Monocoat zijn:

►Ruime keuze in kleuren

►Makkelijk bij te werken bij kleine krasjes

►Gemakkelijk in het onderhoud

De nadelen van Monocoat zijn:

►Iets minder slijtvast ten opzichte van lak.

Heb je nog vragen kun je mij altijd mailen of bellen