Parketvloer in Utrecht

Dit keer een niet alledaagse klus. Op zich heeft het te leggen vertrek een vorm waar iedere parketteur van droomt, lekker vierkant geen hoeken. Alleen…. daar staat hij dan een mooi rond gevaarte midden in de woonkamer een rond trapgat met daarin een mooie grote stalen trap, die de vierkante vorm iets ingewikkelder maakt. Maargoed… een echte uitdaging die wij niet uit de weg gaan.

parketvloer
De ronde trap.

 

 

 

 

De voorbereiding

Als voorbereiding op de werkzaamheden is de vloer open geschuurd omdat het een anhydrietvloer betreft, en zo kan het resterende eventuele vocht er uit trekken, en tevens ook goed voor de hechting van de primer en de lijm op het anhydriet. Ik laat mijn lijmleverancier altijd een vochtmeting voor het leggen van een parketvloer doen bij twijfel, die twijfel had ik omdat de vloer op mijn vocht meter een droge vloer aangaf en dat erg vreemd vond bij een nieuwbouw vloer. Maar de vloer was dus inderdaad goed droog dus twijfel was weg. De anhydriet ondergrond wordt altijd voorbehandeld met een primer voor een goede hechting op de gips gebonden vloer. Als deze primer droog is wordt de ondervloer erop geplakt.

De ondervloer

Wat… Dat is toch een echte parketvloer wat je daar geplakt hebt? En dat is de ondervloer? Klopt… Omdat in deze anhydrietvloer vloerverwarming is aangelegd heb je op deze manier de beste warmte doorgifte. Dus vandaar.

Soms gaat het ook weleens anders

De volgende dag begonnen met de ondervloer vlak te schuren. Daarna begonnen met de aanvang van de parketvloer. De architect tevens mijn klant had een piekfijne tekening gemaakt met de maten van de stroken en dan moest de parketvloer precies goed uitkomen. Tekening klopt de strokenmaat niet. Stroken waren te lang dus kwam niet uit. Ik ga je niet vervelen met het gesprek tussen de groothandel, de klant en mij. Niet leuk dus! In de bouwvak was de fabriek dicht dus kon er niets gedaan worden. Hele partij retour en de fabriek is na de bouwvak aan de slag gegaan. We konden nog wat tijd vullen met het lakken van de traptreden die wij als extra klus hadden aangenomen.

traptreden lakken utrecht
Traptreden lakken

En weer opnieuw beginnen

Na de bouwvak konden wij vrij snel weer aan de slag door de hoge prioriteit die de fabriek stelde om de partij opnieuw te zagen zodat we weer verder konden. Het zelfde riedeltje, parketvloer uitzetten passen meten en ja perfect!

Nu echt aan de slag met de parketvloer. De parketvloer is verlijmd en gespijkerd op de eiken ondervloer. Traditionele parketvloeren leggen zijn voor een parketteur altijd mooi om te doen. Ieder plankje gaat tijdens het leggen door de vingers en wordt met aandacht gelegd en vastgespijkerd. De vloer ziet er na het leggen wat grof uit door de lijmvlekjes, spijkersgaatjes en soms een kantje met hoogte verschil.

Schuren en afwerken

De mogelijke hoogte verschillen worden door het schuren weg geschuurd en vlak gemaakt, de lijm vlekjes hierdoor ook. De spijkergaatjes en de minimale kiertjes worden weggewerkt met een voegmiddel. Is het voegmiddel eenmaal droog dan moet de vloer geschuurd worden en gepolijst met heel fijn schuurpapier voor een perfect glad resultaat. De plekken waar haast niet geschuurd kan worden onder handen genomen met speciale kleine schuurmachines. Denk hierbij aan de hoeken en de ronding van de trap.

Na deze handelingen is het tijd om te lakken, eerst de grondlak en als deze droog is worden de 2 aflak lagen aangebracht. Hier is gekozen voor de oersterke 2-componenten lak van Loba. Glansgraad is mat. Deze lak is ook geschikt voor commercieel gebruik, denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoren, om even aan te geven hoe sterk de lak is voor in de woonkamer. Tevens vergt deze lak ook minder onderhoud.

Randafwerking

We hebben ook MDF plinten geplaatst in de maat 70x15mm in de kleur RAL9010 afgelakt. Wij leveren alleen afgelakte MDF plinten en geen voorgelakte of gegronde plinten. Zo hoef je zelf niet nog eens een keer op een regenachtige zondag de plinten af of na te lakken, wel zo prettig. Overigens zijn de plinten in alle RAL kleuren te verkrijgen bij ons.

Dit was een mooie opdracht om te doen. Vooral omdat het traditioneel werk is wat alleen met passie en ambacht tot een mooi eindresultaat zal leiden.