Parketvloer lakken

In deze blog ga ik verder in op het lakken van een parketvloer of houten vloer. Want je kunt met vloer afwerkingen vele kanten op.

Eén of twee componenten lak?

Voor parketlakken zijn er diverse soorten lak in de handel. Ze hebben veelal één ding gemeen, de lakken zijn op waterbasis. Dit al een tijd verplicht in verband met de oplosmiddelenwetgeving. In de parket branche zijn er diverse merken verkrijgbaar.

Je hebt een één en twee componentenlak. De één componenten lak zegt het al, dat is lak die gelijk klaar is om te gebruiken en er hoeft niets aan toegevoegd worden. De luchtvochtigheid doet de rest.

De twee componentenlak is een lak waar een tweede component aan moet toegevoegd worden in de vorm van een verharder. Deze zorgt ervoor dat de lak sneller uitgehard en maakt de lak ook slijtvaster. Bovendien is de lak ook duurder als een één componentenlak. Maar zet dat weg tegen de levensduur van de lak en dan valt dat ook erg mee.

Slijtvastheid van de lak

Parketlakken zijn een harde afwerking ten opzichte van andere vloer afwerkingen zoals oliën en hardwax-achtige oliën. De lak sluit het hout af voor invloeden van bovenaf zoals vocht en vuil. Lak maakt ook een dikke beschermlaag op je vloer die dat allemaal moet tegen gaan. Denk hierbij ook aan slijtage door het gebruik van de vloer. Deze vloerafwerking vergt ook daardoor minder onderhoud, maar daar kom ik later in deze blog op terug.

De slijtvastheid ligt vele malen hoger dan de andere soorten vloer afwerkingen. Dit komt door de laag lak die altijd dik of ‘vol’ aangebracht moet worden. Als je je vloer laat lakken worden er tot wel 3 lagen aangebracht. Dat verklaart ook de slijtvastheid van lak.

Bij de meeste lakken kun je ook uit diverse glansgraden kiezen. De meeste fabrikanten hebben een extra mat, half mat of glans in hun assortiment.

Wat tegenwoordig ook veel toegepast wordt zijn de ultra matte lakken. Ook wel invisible lakken. Deze geven de onbehandelde look weer op je vloer, dus alsof je op het kale hout loopt.

De uitstraling

Over het algemeen geeft de lak een transparante en lichte uitstraling aan je vloer. En geeft het beeld dat er een laagje op je vloer ligt. Was het vroeger zo dat de lak een warme uitstraling gaf aan de vloer, tegenwoordig blijft de vloer lichter en zal minder snel vergelen.

Je kunt de vloer ook een kleur geven dus bijvoorbeeld je licht eiken vloer een koloniale of witte tint geven. Dan wordt er vaak voor het aflakken een olie gebaseerde grondlak toegepast met de kleur naar keuze. Je kunt de vloer ook de traditionele warme kleur geven zoals deze vroeger was. Dat is vooral aan te bevelen met exotische, ook wel tropische houtsoorten. Dan behoud het hout zijn warme gloed.

Wat is het onderhoud aan een lakvloer?

De lak afwerking vergt weinig onderhoud. Buiten het stofzuigen kan de vloer met het meegeleverde schoonmaakmiddel schoongemaakt worden. Daarnaast moet een lakvloer ook met een parketpolish onderhouden worden. Dit is een beschermlaag voor de laklaag. Zelfs twee componenten afgelakte vloer dienen hiermee onderhouden worden. Weliswaar is de frequentie wat lager. Dus je kunt stellen dat deze afwerking ideaal is voor mensen die weinig onderhoud aan hun vloer willen.

Voor en nadelen

De voor en nadelen op een rij.

De voordelen zijn:

►Zeer slijtvast

►Makkelijk in het onderhoud

►Een mooie gladde laag op je vloer

De nadelen zijn:

►Krassen zijn niet altijd meer weg te werken

Tot slot

Hoop je hiermee een aardig beeld te hebben gegeven voor de mogelijkheden met lak. Zijn er nog vragen kun je die mij altijd stellen via de e-mail. En bellen kan natuurlijk ook.