Parketvloer schuren en afwerken met Royl

Op een goede dag kreeg ik een e-mail met het verzoek om een offerte voor het schuren en oliƫn van de parketvloer.

Ik maak dan altijd eerst een prijsopgave dan weet de klant waar deze aan toe is. Dit kan een paar vierkante meter meer of minder schelen wat de oppervlakte betreft en wat meerwerk, want ja… een plintje , strip of afwerklijst erbij is ook wel mooi. Maar dat komt altijd tijdens het huisbezoek van pas.

Deze klant had zich goed in de materie verdiept. Dat kon ik merken omdat hij ook al wat vaktermen gebruikte zoals het drevelen en stoppen van de vloer en wat voor een parket-systeem het is. Ook weleens fijn.

De werkzaamheden moesten is Voorschoten uitgevoerd worden. ‘Ehm ja’. “Nee geen probleem” meld ik de klant. “Alleen ik reken daar wel een bijdrage in de reiskosten voor”. De klant meldde dat dit geen probleem is en had er wel begrip voor. Mooi dan maken we een afspraak om de werkzaamheden te bekijken.

Het bezoek

Was ook een rit door ‘memory-lane’

Een mooie zaterdag op weg naar Voorschoten. De zon scheen een mooie rit iedereen had de kriebels van het mooie weer. Was overigens ook een rit door ‘memory-lane’. In het verleden (zo’n 25 jaar geleden) veel in deze streek gewerkt, dus je zoekt allemaal herkenningspunten.

Eenmaal aangekomen op het adres doet een vriendelijk jong stel de deur open. Ze hadden net de sleutel van hun nieuwe huis gekregen en waren ook druk bezig met klussen.

De eerste vraag “lust je een kopje koffie?” Dat sla ik natuurlijk niet af, “lekker” beantwoord ik.

Na de koffie ga ik over tot de orde van dag, het opmeten van de vloer want daar was ik immers voor gekomen. Ik tref daar een mooie Jatoba parketvloer aan. ‘Kennen we die niet ergens van?’. Een mooie harde houtsoort. Echter was deze parketvloer zoals ik al eerder meldde, gespijkerd in tegenstelling tot mijn eerdere blog.

Na het opmeten met mijn laser-meter kom ik op een lagere oppervlakte uit dan de klant mij had opgegeven. Alleen maar gunstig voor de klant :-). Na het opmeten en het bespreken van de laatste details vertrek ik weer en kan het stel weer lekker door met klussen.

Schuren van de Jatoba parketvloer

Lekker schuren op zo’n harde vloer

Na het akkoord van de offerte bestel ik altijd direct de materialen die nodig zijn voor de vloer.

Om 8 uur sharp sta ik voor de deur en de klant had, hoe kan het ook anders, de koffie klaar staan. “Eerst koffie?” werd er gevraagd. Altijd een goed begin.

Een mooie uitdaging is de plek waar ooit de haardplaat heeft gestaan, een markering die makkelijk was te zien omdat daar nooit zonlicht heeft geschenen. Overigens komt die ook weer terug maar toch, ik wil hem weg hebben als markering in de vloer

Ondertussen laad ik mijn spullen en machines de woonkamer in. Nadat mijn kopje koffie op is ga ik direct aan de slag.

Lekker schuren op zo’n harde vloer. Tussendoor nog even wat spelbrekers, eh… spijkers, onder het houtoppervlak tikken. Vervolgens de gehele vloer voegen. Dit doe ik met heel fijn houtstof vermengt met een lak-achtig goedje met als vakterm ‘voegenkit’. Na een korte droogtijd, wat kenmerkend is aan deze voegenkit, kon ik de vloer gaan polijsten.

Nadat ik de vloer met de drieschijfsschuurmachine, goed scrabble woord denk ik, krasvrij had gepolijst kan de vloer in de olie gezet worden.

Dit keer heb ik de olie van Royl toegepast. Een oer-Hollands produkt uit de plaats waar mijn roots liggen, de Zaanstreek. De olie komt uit een oliemolen van de Zaanse schans. Hoe Nederlands is dat!

Het eind resultaat mag er wezen. De mooie gloed is weer helemaal terug.

Wil je ook zo’n mooie vloerrenovatie bel mij gerust op 0653768570 en mailen kan uiteraard ook naar info@deve-parketservice.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.