Parketvloer schuren in Bussum

De Eiken visgraat parketvloer

Het ging hier om een Eiken visgraat parketvloer. Er zijn met Eiken diverse sorteringen deze vloer was een QFQ sortering tevens de hardste sortering en duurste. Maar daar had je al een vermoeden van denk ik. Aan de rand een mooie bies die uit 3 biezen bestaat namelijk; Mahonie, Eiken en Mahonie en tegen de plint een Eiken band. Dat is de brede strook aan de zijkant.

De vloer die ik aantrof was op sommige plaatsen zwart geworden door slijtage. Dit kom ik vaker tegen dus voor mij wéér een mooie klus. De vloer was al afgewerkt met een hardwax. Het nadeel van deze afwerking is dat als je er niet snel bij bent met het onderhoud, dat het dan in ene snel achteruit gaat met de vloer.

parketvloer bussum
De versleten Eiken parketvloer

Daar gaan we dan

Zoals je op de bovenstaande foto ziet wilde ik net beginnen met het schuren van de vloer. Toen bedacht ik mij; Stop de persen!!! Eerst een foto van hoe de vloer ervoor eruit zag.

Nadat ik de vloer had vereeuwigd ben ik begonnen met het schuren van de parketvloer. Eerst goed grof schuren om de zwarte waas tot in de diepste poriën van het hout te verwijderen. Met het juiste schuurmateriaal komt dat helemaal goed, ik werk altijd met SIA dus dat zit wel snor. Nadat de vloer helemaal schoon is geschuurd ga ik de vloer nalopen op spijkers die doordat de vloer dunner is geworden aan het oppervlak verschijnen. Deze tik ik door met een drevel en vervolgens voeg ik de vloer voor de laatste schuurgang met een mengsel van fijn Eiken stof en  Loba Easyfill Pro. Na droging schuur ik de vloer weer schoon en polijst ik de vloer krasvrij.

Afwerken van de vloer

Voor de afwerking is gekozen voor olie. De klant wilde de vloer zo wit mogelijk hebben maar dat vloer uiteraard nog wel zichtbaar is. Wel zo mooi. 😉 . Ik heb hier de Royl 2k olie kleur Livid van Rigo verffabriek toegepast. Deze is kleur is lekker wit. En net als alle andere olie vloeren makkelijk te onderhouden met zeep. De Royl olie is een oer-Hollands product en wordt nog echt door een oliemolen vervaardigd op de Zaanse schans.

De olie moet altijd minimaal 24 uur drogen voordat er op de vloer gelopen kan worden. En na 7 dagen uitgehard zodat hij bestand is tegen vuil en vlekken.

Royl Livid
Afgewerkt met Royl Livid

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *