Plankenvloer leggen

We hebben een vloer nodig…

En dan met name een eiken plankenvloer, maar dan zijn de klanten bij mij op het juiste adres. Deze klant is via familie bij mij terecht gekomen, mijn neef heeft aangegeven een specialist in de familie te hebben en zo is het gelopen. De klant vertelde mij dat ze al vele vloeren in hun leven hebben gehad maar nog nooit een houtenvloer, dus wilde zij dit ervaren.

Duidelijke voorkeur

De klanten wisten precies wat ze op de vloer wilde hebben qua kleur. Ik nog niet en het kon bij mij alle kanten op. Nadat ik wist welke kant ze op wilden  was de keuze snel gemaakt en kwam er witte rook uit de schoorsteen. Een eiken plankenvloer met een mooie bruintint. Het bezoek ging heel snel en heb de klant gemeld dat ik snel een offerte voor ze ga uitbrengen.

Kort na het uitbrengen van de offerte kreeg ik een akkoord voor de opdracht en kon ik de vloer bestellen.

Maar toen…

Meldde mijn leverancier de brui te geven aan het produceren van plankenvloeren. Is dat even lekker? NOT!!!

En nu met het verhaal naar de klant toe… Die vonden het uiteraard niet leuk maar vatte het goed op door te melden; ‘Nou dan zoeken we toch een andere vloer uit?’ Na het uitkiezen van een kleur die bij de eerder uitgekozen vloer in de buurt komt, ben ik de materialen gaan bestellen en is het allemaal nog goed gekomen.

Nog een vraagje…

‘Leg jij ook PVC vloeren’, vroeg mijn neef. ‘Ja dat doe ik ook ja’, antwoordde ik. ‘Mooi dan heb je er nog meer werk bij’, zei hij.

Het ging om de slaapkamers en de trap, dus een beste klus. Dat wordt dus een weekje in Den Helder pitten. Gelukkig wilde mijn neef zijn appartement ter beschikking stellen dus dat is dan mooi geregeld, want een week heen en weer naar Den Helder-Almere is een beste rit. Overigens ben ik door de klant perfect verzorgd met eten en drinken wat ik erg lief vond, en ik weer blij want koken is niet mijn hobby. 😉

Meten is weten…

Toen de woning werd opgeleverd ben ik zo snel mogelijk naar de woning toe gereden om de het vocht percentage in de vloer op te meten en uiteraard de oppervlakte van de vloeren op meten. Het betreft een anhydrietvloer en die dienen goed droog te zijn en met vloerverwarming, wat hier het geval was, zijn er toch wat spelregels te hanteren. Deze vloeren mogen niet hoger dan 0.3% restvocht bevatten en je dient je te houden aan een opstookprotocol. Het vocht meten doe ik met een carbidmeter dat is een nauwkeurige methode.

Nadat ik alles heb gemeten kunnen de werkzaamheden ingepland worden.

De dag van aanvang

Deze dag is altijd een dag met een gaatje. Omdat ik een niet al te grote opslagruimte heb laat ik de plankenvloer en plinten op het werk afleveren, dus moest ik tussentijds naar beneden om de chauffeurs op te vangen. Gelukkig had de bewoner een aardige schoonzoon en diens zoon, die mij even hadden geholpen met sjouwen dus de plankenvloer was zo boven. De PVC vloer en de egaline voor de PVC had ik al in de bus. Daar was nog ruimte voor in mijn bus naast het gereedschap.

De anhydrietvloer moest van tevoren open geschuurd en geprimerd worden. Dus daar had ik mijn handen vol aan op de eerste dag.

Het echte werk kan beginnen

Alle ondervloeren de dag ervoor geprimerd dus kon ik als eerste met het egaliseren van de bovenvloer beginnen waar ik dan de volgende dag de PVC vloer op kon leggen.

Nadat dit was gedaan ben ik gelijk begonnen met het verlijmen en leggen van de plankenvloer in de woonkamer keuken en hal. Deze plankenvloeren kunnen zeer goed pas gezaagd worden door de geringe werking en dat komt mooi uit langs de kozijnen en puien. Ik vind dat persoonlijk netter staan dan overal een plat afwerklijstje, dat doe ik alleen als het echt niet anders kan of dat situatie het niet toelaat. Langs de muren komen afgelakte MDF plinten in RAL9010. Na een dag  door buffelen lag de plankenvloer erin.

PVC vloer leggen

PVC vloeren zijn onderhoudsvriendelijke vloeren en oersterk en bovenal lekker dun. Je gaat maximaal 6mm de hoogte in. De vloer die ik had gelegd was van Beautifloor. PVC leggen is mooi werk om te doen, lekker schoon werk en geen stof. Op de trap mag ik na de verhuizing het PVC leggen, wordt waarschijnlijk een jaar later omdat dan echt al het vocht en de werking van de trap eruit is.

MDF plinten ( de lijst om het schilderij)

Nadat alle vloeren erin lagen heb ik overal MDF plinten geplaatst. Op de beneden verdieping heb ik een MDF plint geplaatst , type Rhodos (plint met een duivejager profiel.)

En op de bovenverdieping heb ik een MDF plint , type New York geplaatst. Alle plinten netjes afgekit en alles is weer als nieuw.

En met het afkitten van de plinten was dit de afsluiter van de werkzaamheden. Even een (fris)drankje bij de klant gedronken en bedankt voor de goede zorgen en toen ben ik naar huis gereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *