Plankenvloer repareren

Als er een muur of wand wordt verwijderd ontstaat er meestal een gat in de vloer mits er geen parket of planken liggen. Nu kun je er ook een beetje eikenhout in frummelen op de plaatsen waar geen hout ligt, maar dat wordt niet mooi. Dus moet er vakkundig te werk worden gegaan door middel van aanhelen of repareren van de plankenvloer.

Zo ook bij deze klanten. In dit geval was er niet alleen een muurtje verwijderd maar ook een keuken die plaats moest maken voor een nieuwe en de indeling is ook aangepast. De vraag was of ik dat netjes kon oplossen zodat je er niets meer van ziet. Zoals je al in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen heb ik dat vaker gedaan en ging ook deze uitdaging niet uit de weg.

Uittanden en aanhelen

Dat is de benaming van deze werkzaamheden. De plankenvloer in verband eruit zagen en uithakken. (zie foto’s) Nadat het uittanden is de spaanplaat ondervloer aangebracht. Deze ondervloeren dienen altijd nog voor het leggen vlak geschuurd te worden. In deze situatie viel ik met mijn neus in de boter omdat de dekvloer aan de andere kant iets hoger lag. Dus kon mijn schuurmachine de volgende dag lekker zijn werk doen om het geheel goed vlak te schuren zodat er een vlakke ondervloer ontstaat.

Voor het schuren had ik de planken de dag ervoor al op maat gemaakt en de mes en groef passend gemaakt, dus kon ik na het vlak schuren direct verder met de planken erin te lijmen.

Planken erin, schuren maar…

Nadat de planken erin lagen ben ik alvast begonnen met het schuren van de vloer. Omdat er een beste laag op zat heb ik het zekere voor het onzekere genomen en speciale keramische schuurbanden toegepast die de vloer in één keer goed schoon schuren.

Nadat de schuur werkzaamheden gedaan zijn wordt de vloer nog één keer goed gepolijst voor een perfect glad resultaat zodat de olie goed tot zijn recht komt.

Daar is ie weer…

De lijst om het schilderij. Huh… Jaja hiermee bedoel ik de randafwerking dus ook de MDF plinten. In mijn eerdere blog ben ik daar uitgebreid op in gegaan. Deze maken het geheel helemaal af.

Uiteraard is er ook op de kleine details gelet. Er was een verwarmingsbuis die uit de vloer stak, en de vraag was of er iets mee gedaan kon worden. In een creatieve bui heb ik nog een verwarmingskoof gemaakt. Een beetje extra doen, kleine moeite toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *