Teak parketvloer

Teak parketvloeren werden vroeger heel veel gelegd. Hetzij in stroken, blok of visgraat patroon.

Teak is van zichzelf een vettige houtsoort met een sterke geur. Sommige mensen vinden de geur niet echt lekker. Teak is afkomstig uit Zuid-Oost Azie. Het wordt ook veel toegepast op schepen en je kent het ook van de tuinmeubelen omdat het goed tegen de weersinvloeden bestand is

Maar goed…

De klanten van de vloer waar het in deze blog om gaat vonden het tijd om de vloer eens een keer professioneel te laten schuren.

Vloer inspectie

We hebben de vloer ook al eens een beetje zelf geschuurd…

Toen ik kwam kijken, zoals dat altijd hoort als je een werk aanneemt, trof ik een oranje/bruinachtige vloer aan. En vond dat de vloer ook een vreemd beeld had. Een beetje ‘grillig’ schuurbeeld. De puzzelstukjes vielen aardig in elkaar toen mij werd verteld, ”We hebben de vloer ook al eens een beetje zelf geschuurd…”.

De lak pakte niet lekker en de klant vond de kleur, namelijk oranje/bruin niet echt mooi. En op sommige plaatsen liet de lak ook weer los.

Het laatste kan gekomen zijn dat de vloer altijd met was in behandeld geweest, zoals dat vroeger ging. Een andere oorzaak is ook dat de vloer niet goed kaal is geschuurd terwijl het leek dat hij aardig schoon was geschuurd, dacht de klant.

Schuren van de parketvloer

Nadat ik mijn offerte had verstuurd kreeg ik na verloop van tijd het akkoord en heeft de klant er spreekwoordelijk een klap op gegeven. De vloer kan geschuurd worden.

Het begint altijd met het schoon en vlak schuren want dat is de basis en van daaruit kan er verder gewerkt worden. Teak laat zich altijd goed schuren en zelf vind ik het een prettige houtsoort.

Omdat deze vloer gelijmd en hand gespijkerd was komt er altijd weer een ander klusje tevoorschijn namelijk, de spijkers. Deze moeten weer onder het oppervlak gedreveld worden anders krijg je zo’n vloer met allemaal zilveren puntjes. Leuk… als je van bling bling houdt. Maar niet zoals het hoort. Na het door tikken van de spijkers krijg je natuurlijk ook weer gaatjes in de vloer. Dit moet ook weer weg gewerkt worden met voegmiddel gemengd met fijne stof van de vloer. (zie onderstaande foto’s)

Fijn schuren

Als het voegmiddel droog is kan er begonnen worden met het fijn schuren van de vloer. Patroonvloeren vergen iets meer aandacht met schuren dus dat geef ik de vloer dan ook doormiddel van polijsten. De vloer is weer zo vlak als een biljartlaken. Teak blijft altijd een beetje vettig aanvoelen dat is normaal. Dus is een olie afwerking voor de hand liggend.

Polkijsten van de vloer
Polijsten van de vloer

Afwerken van de vloer

Zoals ik hierboven al meldde is olie voor de hand liggend op Teak. De afwerking is de Impactoil Transparant. Dit is een twee-componenten olie die na uitharding vlekbestendig en slijtvast is. Dus ideaal. En bovendien krijgt de vloer zijn natuurlijke uitstraling, mooi donkerbruin, en zijn mooie tekeningen komen ook tot zijn recht.

De vloer spreekt weer!

Teak vloer afgewerkt met olie
Teak vloer afgewerkt met olie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.