Verouderde vloer schuren

Jaren geleden en nu nog steeds is de verouderde vloer nog een trend. Deze vloer kenmerken zich doordat er deuken, krassen en andere beschadigingen in de planken aanwezig zijn. Vaak ook wel getrommelde vloeren genoemd. Deze vloeren worden vaak kant en klaar geleverd en geplaatst vaak met een olie of hardwax afwerking. Het mooie is dat je niet zo nauw hoeft te kijken met mogelijke schade aan de vloer zoals vallende dingen of kinderen die met speelgoed over de vloer rauzen, want de parketfabrikant heeft het voorwerk al gedaan.

Het onderhoud

Het enige wat je wel moet doen is het onderhouden van de vloer. Dit is dan vaak onderhoudsolie of een wax. Maar dit moet je wel structureel bijhouden want anders is de vloer zo versleten. Maar wat als de vloer gaat slijten? En dan met name de afwerklaag, dus de olie of de wax-laag. Dan zou de vloer geschuurd moeten worden.

Het verouderde uiterlijk

Tja…die komt niet meer terug na het schuren. De vloer krijgt een vlakker uiterlijk en zelf de deuken en krassen kunnen verdwijnen die er fabrieksmatig ooit in zijn gemaakt. Verouderde vloer kunnen ook gerookt zijn geweest. Dan moet er opgelet worden dat de vloer goed schoon wordt geschuurd, want roken gebeurt in de fabriek met ammoniakdampen die ervoor zorgen dat de eiken plank donker verkleurt. De ene plank pakt de dampen beter op dan de andere en zelf in dezelfde plank kan dit schelen, waardoor je lichte en donkere kleurschakeringen. Deze kun je na het schuren en afwerken nog goed terug zien. In dit geval is het raadzaam om mijn andere blog eens te lezen hoe dit te lijf gegaan kan worden.

Conclusie

Eigenlijk kun je hieruit opmaken dat een verouderde vloer gemaakt is om nooit meer te hoeven schuren en de slijtage voor lief moet nemen, want het is immers een verouderde vloer is.

Mocht je echt iets anders met je vloer willen of dat je een andere uitstraling niet zo erg vindt dan zou je met het bovenstaande genoegen kunnen nemen.

Hieronder zie je foto’s van hoe een verouderde vloer wordt na het schuren en lakken. De vloer is gelakt met Loba lak. Een slijtvaste afwerking voor je vloer