Versleten parketvloer weer als nieuw

Beuken parketvloer

In Nieuwegein heb ik een Beuken Junckers parketvloer geschuurd en afgewerkt met hardwax. Bij deze vloer ging ik in gedachte even terug naar memory-lane. Vroeger heb ik deze vloeren heel veel gelegd. Dit merk heeft zijn eigen systeem, namelijk met clips aan de onderkant van de delen die de planken bij elkaar houden bij krimp en bij uitzetten.

Kroon-parketteur

Toen ik deze vloeren veel legde moest er uiteraard ook even een soort scholing voor gevolgd worden in de vorm van een seminar zodat deze vloeren goed en vakkundig gelegd konden worden. Kon mij nog herinneren dat we met een groep parketteurs waren uitgenodigd in een hotel en dat we daar inĀ  een weekend werden omgeschoold tot kroon-parketteur. We leerden dan hoe deze vloeren volgens de fabrikant gelegd moest worden en ook hoe deze onderhouden moest worden, en natuurlijk ook het belangrijkste; hoe deze vloer gefabriceerd wordt. Een apart proces kan ik je vertellen maar daar ga ik je verder niet mee lastig vallen. En aan het einde kreeg je dan een certificaat en werd je benoemd tot kroon-parketteur.

En weer terug naar de realiteit

Deze vloer die ik moest schuren was goed versleten op sommige plaatsen. Volgens de klant waren er diverse feestjes op gegeven. Dat was wel een beetje te zien. Er is door mijn opdrachtgever gemeld dat de plekken die helemaal zwart waren gelopen niet helemaal zouden verdwijnen. Een mooie uitdaging voor mij om dit zo mooi mogelijk weg te schuren.

Omdat het een Junckers vloer betreft weet ik dat deze vloer wel een klap kan incasseren wat schuren betreft. Deze vloeren kunnen namelijk minimaal 12 schuurbeurten overleven. Dan praat je al snel over een levensduur van 120 jaar als je deze vloer om de 10 jaar laat schuren.

Grof schuren

Tijdens het grof schuren heb ik zoveel mogelijk geprobeerd alle zwarte plekken er uit te schuren. Dat is me goed gelukt. Zelfs de klant was verbluft naar een paar banen schuren en werd helemaal blij.

Afwerken

Nadat ik de vloer volgens de regeltjes netjes geschuurd had ben ik de vloer gaan afwerken met hardwax, en dan komt er een mooie vloer onder vandaan. Dan verschijnt er bij mij toch wel een glimlach op mijn gezicht dat ik dit toch weer mooi geflikt heb.

De volgend dag heb ik de plinten terug geplaatst en waar nodig nieuwe afwerklijsten geplaatst en de vloer nogmaals voorzien van de laatste hardwax laag.

Zie de foto’s van het begin en het eindresultaat!!!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.