Visgraat parketvloer aanhelen

Wat heb ik toch een creatief en veelzijdig beroep. De ene keer renoveer ik een parketvloer en maak deze weer als nieuw. En de andere keer leg ik een nieuwe vloer. Maar wat ook gebeurt is het aanhelen van parketvloeren, en daar gaat deze blog over.

Wat is dat, aanhelen?

En dan is het de kunst dat dit niet meer te zien is aan het einde van de werkzaamheden

In deze blog gaat het over een visgraat parketvloer. Dat zijn altijd de leukste uitdagingen. Wat is dat nou dat aanhelen van een parketvloer?

Het is eigenlijk een stuk parketvloer aanleggen tegen de bestaande parketvloer. Het aanhelen gaat ook vaak gepaard met uittanden. ‘Uitwat…?’. Uittanden is een stuk parket uithakken waar de bestaande vloer ophoudt. En dan de stroken zover uithakken tot het patroon weer vervolgd kan worden. Altijd mooier dan een rechte naad. En dan is het de kunst dat dit niet meer te zien is aan het einde van de werkzaamheden, want het is ook van belang dat je naast de goede houtsoort ook de juiste sortering van de huidige houtsoort bij elkaar kunt vinden. Daar komt heel wat ervaring en kennis van hout bij kijken. Deze vloer is van Afzelia, daar heb je ook verschillende soorten in. In dit geval betreft het de Pachyloba sortering van Afzelia.

Het inleggen van het parket

“Don’t try this at home folks”

Nadat alles netjes in uitgetand kan er met aanhelen begonnen worden. De ondervloer was er de week ervoor ingelegd dus kon ik direct aan de slag met het leggen van de parketvloer.

Ik leg altijd eerst een rechte lijn in visgraat patroon, en als die eenmaal ligt dan ga ik de rest aanleggen. Als je een rechte visgraat lijn hebt dan is de rest kinderspel, maar toch komt er een hoop ervaring bij kijken “Don’t try this at home folks” zeg ik dan maar. 😉

Als de aanheling erin zit ga ik de banden uitzagen. Banden zijn de rand rondom de parketvloer. Vaak zit er ook een donker biesje in maar in dit geval niet. Soort van lijst om de parketvloer.

Schuren van de parketvloer

Het is belangrijk dat deze vloeren altijd krasvrij worden opgeleverd.

Dan is het moment daar, de gehele vloer schuren zodat het visueel één geheel gaat worden. Dat is het mooiste werk. Deze werkzaamheden gebeuren net als het leggen van de vloer stofvrij!

Patroonvloeren vragen altijd veel tijd en als er geschuurd wordt. Het is belangrijk dat deze vloeren altijd krasvrij worden opgeleverd. Dit krasvrij maken doe ik met een speciale polijstmachine.

Na het polijsten gaat de vloer afgewerkt worden met een extreem slijtvaste 2-componenten lak in de glansgraad mat.

The finishing touch

Na het lakken van de vloer heb ik er ook nog een Coral Brush mat ingesneden om het vuil buiten te houden in plaats van op de vloer.

Tevens heeft de klant ook een mooi convectorrooster bij mij besteld want die oude kon echt niet meer.

“Als je het doet doe het dan goed”