Vlakke vloer

Een vlakke vloer is een vereiste voor een mooie parketvloer of PVC vloer. Nu bestaan 100% vlakke vloeren niet. En sterker nog, als ik al de vloeren op die 100% vlakheid zou moeten controleren dan zou ik iedere dag thuis zitten en naar de kippen in de tuin kijken.

Dus kortom de super vlakke vloer bestaat niet. Wel kun je er alles aan doen om de vloer zo vlak als mogelijk te maken met bepaalde hulpmiddelen.

De situatie in deze blog is mooi voorbeeld van hoe je de situatie zo goed als mogelijk kunt oplossen.

Kun je even komen kijken?

De klant stuurt mij een berichtje over de app. Of ik de vloer nog wilde zien voordat ik aan de werkzaamheden zou gaan beginnen, want de klant twijfelde omdat er nogal wat hobbels en bobbels in de vloer zaten nadat de zwevende parketvloer eruit was gehaald. Dit soort berichten neem ik altijd heel serieus. De volgende dag ben ik gaan kijken, en de bezorgdheid van de klant was terecht.

Er was een tussenwand verwijderd waardoor er een sleuf in de vloer was ontstaan, dat is op zich nog niet gek maar dat de vloer aan de andere kant van de wand 3 centimeter lager lag wél. Dit wordt ook tevens de doorgang langs het toekomstige kookeiland waar veel overheen gelopen zou worden, dus dat zou je gaan merken.

Bovendien is de convectorput ook verwijderd waar ook wat uitvlakwerk aan zat. De klant opperde nog om zand/ cement op het beton aan te brengen, maar gezien de langere droogtijd is dat geen optie.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Wat moet er aan deze titel toegevoegd worden, klopt als een bus.

Altijd mooi om van deze situatie een mooie vlakke ondergrond te maken om er de mooiste vloer voor jou op te leggen.

Een plons extra egaline biedt hier geen oplossing voor, dat ga je altijd terug zien in het eindresultaat. Met egaline kun je veel maar je kunt er niet alles mee wegwerken.

De gaten die behandeld moeten worden, worden eerst voor gestreken met een hechtprimer en als deze droog is dan wordt er een reparatiemortel (Z640) op aangebracht die al met 30 minuten droog is, dus snel werken is een pré. Gelukkig vond de klant het leuk mij te helpen dus dat was een bijkomend voordeel.

Met een rei als hulpmiddel is het een mooi vlak geheel geworden.

Het egaliseren met egaline

De vloer is redelijk vlak geworden en dit was voor mij het ijkpunt waarvan ik weer kon op gaan bouwen om de vloer verder goed uit te vlakken met egaline.

Voordat er geëgaliseerd wordt dient de vloer voor gestreken te worden met een primer. Deze moet even drogen.

Als de primer droog is kan er geëgaliseerd worden

Egaline is een cementgebonden materiaal die vermengd moet worden met water waardoor het een dun vloeibaar geheel wordt. De egaline wordt in een laagdikte van 3 tot 5 millimeter aangebracht. Een dikkere laag kan ook met deze egaline (Z610). Het mooie van dit product is dat het zéér goed vloeit.

Goede vloei is vooral belangrijk als er een PVC-design vloer, ook wel dry-back PVC, wordt aangebracht. Je wilt immers niet dat je ieder oneffenheidje in de vloer ziet zitten na het leggen van de vloer.

Bezuinig nooit op egaline!!!

Tromgeroffel….

En dan nu het moment waar met al deze voorbereidingen is naartoe gewerkt.

Er kan begonnen worden met de PVC vloer. Hier is gekozen voor een visgraat patroon, die verlijmd dient te worden op ondergrond. Er is niets fijner dan op een mooie vlakke ondergrond de vloer te leggen. En dat komt het eindresultaat helemaal ten goede.

En niet alleen de vloer maar ook de plinten stuiten mooi aan op de vloer.

Kortom: Een goede voorbereiding is het halve werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.