Vloer aanhelen

De oude openhaard

Het komt nogal eens voor dat de openhaard die in de woonkamer staat te groot of gedateerd is dat deze vernieuwd wordt. Als de openhaard groter wordt is dat niet zo’n probleem want dan kan deze vooraf uitgezaagd worden en de openhaarden plaatser kan deze in de uitsparing plaatsen. Wat nou als de openhaard kleiner wordt dan dat deze was? Dan zit je met een probleem, een gat is de vloer!

Vloer aanhelen
Situatie bij een kleinere openhaard
Aanhelen

En nu? Gelukkig kan dit heel mooi aangeheeld worden. Als wij dit doen dan kijken we altijd naar de sortering van het hout. Daar is wel enige hout kennis voor nodig, maar dat zit wel goed bij ons. Je kan natuurlijk niet zomaar een stukje hout erin maken wat er een beetje bij kleurt of past. En bijvoorbeeld in Eiken hout heb je diverse sorteringen. Van robuust tot heel rustig. In het geval van een plankenvloer is het ook van belang om los van de breedte en dikte maat, ook de mes en groef aan te passen.

Vloer aanhelen
Aanheling van de planken is gedaan.
De metamorfose

Als de aanheling van de plankenvloer is gedaan dan moet de lijm drogen en kan er de volgende dag begonnen worden met het schuren en verder afwerken van de vloer. In dit geval is er gekozen om de vloer na het schuren af te werken met 2-componenten olie.

Vloer aanhelen
Eindresultaat na de aanheling van de vloer.

Je ziet het, de vloer ziet er weer uit alsof er niets gebeurd is. Dit kan alleen met het juiste gereedschap en vakmanschap.