Vloer egaliseren

Een vlakke vloer is de basis voor een mooie strakke parketvloer of een PVC vloer.

Cementdekvloeren worden om de één of andere reden nooit helemaal vlak opgeleverd. Wel binnen de marges van de bouw, maar daar hebben wij in parketland niets aan.

Dan is er ook nog de veel toegepaste Anhydriet vloer. Dit is een vloer die uitvloeit, maar na het afschuren van het huidje van de vloer is deze ook niet helemaal vlak meer. Nu denk je waarschijnlijk “nou dan schuur je die er toch niet af?” Het calciumsulfaat huidje ontstaat door waar en gips wat na het storten naar boven komt. Dit gips laagje bestaat voor het grootste deel uit gips. Als je op gips gaat lijmen kan je vloer negen van de tien keer eruit komen doordat er weinig op gips hecht.

Waarmee egaliseer je een vloer?

Een vloer kun je op meerdere manieren egaliseren. De meeste toegepaste is de egaline. Dit is hele dunne cement-achtige oplossing vermengt met water. De egaline giet je royaal over de vloer en vloeit daarna perfect uit. Uiteraard met het goede gereedschap en voorbereidingen zoals hecht primers.

Voor anhydrietvloeren zijn aparte egalines verkrijgbaar, zelfs voor houten ondergronden.

Wat zijn goede egalines?

Iedereen werkt met zijn eigen merk egaline. Zelf gebruik ik altijd egalines die niet snel klonteren en een goede vloei hebben zodat de vloer een vlakke uitstraling krijgt. De merken die ik gebruiken zijn van Eurocol en Wakol. Echte professionele merken. Het kost wat maar dan heb je ook wat. En bovendien is de verwerking stofarm.

Zelf doen of laten doen?

Uiteraard kun je het egaliseren zelf doen. Maar het beste is om de vakman in te schakelen. Want een goede voorbereiding is het alles belangrijkste. Net als met een pizza, je begint bij de bodem. En een vakman heeft alle materialen in huis om voor jou een super vlakke vloer te maken, want met een plakspaan en een verfmixer alleen kom je niet ver met egaliseren.

Wil je een vloer die zo strak als een biljartlaken moet worden neem dan contact op.

Een geëgaliseerde vloer